PASİF YANGIN YALITIMI

PASİF YANGIN YALITIMI

Minimum kayıp, maximum koruma…

Pasif Yangın yalıtımı yapılması,  yangın esnasında  olası yüksek ısı nedeni ile yapının mekanik basınçlara dayanması ve değişen detaylara göre çeşitli alanlarda gerekli işlevselliğin sağlaması için yangın bariyerleri oluşturulması amacı taşımaktadır. Özellikle yapı geçişlerindeki dikey açıklıklar ( elektrik ve mekanik şaftlar )yangın esnasında doğal baca görevi yaparak yangının saniyeler içinde yayılmasına neden olurlar. Dolayısıyla bu açıklıkların izole edilmesi için özel mastik, boya ve harçlar kullanılarak yangın bariyerleri oluşturulmalıdır.

Yangın bariyerleri oluşturulmadan önce yapı kendi içerisinde yangınla ilgili eylem planı doğrultusunda yatay ve dikey alanlarda yangın zonlarına ayrılmalıdır. Eğer hiç bir zorlama yapılmaz ise tüm yapı tek bir yangın zonu olarak alınır, dolayısıyla herhangi bir yangın tehlikesinde tüm yapının zarar görme olasılığı vardır.

Yangın zonları ya da kompartman olarak da tanımlanan bölgeler, yangın esnasında duman ve alevin hapsedildiği hacimler olarak tanımlanabilir. Pasif yangın durdurucu ürünler 
kullanılarak oluşturulan bu zonlar sayesinde, yangın esnasında binanın tümü yerine, yalnızca yangının çıktığı bölge risk altında olacak ve alev ve dumanın yayılması belirli sürelerle durdurulacaktır.

Yangın, oluşumu açısından Hidrokarbon ve selülözik olarak iki sınıfa ayrılır. Çelik yüzeyler birçok yapısal ve mimari avantaj sunmasına rağmen, taşıyıcı olarak kullanıldığı yapılarda oluşabilecek yangınlar konusunda riskler taşımaktadır. Çeliğin mukavemetini kaybetmeye başladığı sıcaklığa ulaşmasını geciktirmek, intumescent ve spray uygulamalar ile mümkündür.